Praktisk Information

Eftervård

INFLAMMATION

Efter omskärelsen blir området runt ollonet inflammerat vilket ses genom lätt svullnad. Svullnaden kommer gradvis att lägga sig men det kan ta några veckor, ofta tar läkningsprocessen längre tid ju äldre man är. Fibrinbeläggningar är vanligt (vit/gul torr eller lätt fuktig beläggning) men även dessa beläggningar torkar ut och faller normalt av inom en vecka. Missfärgning på injektionsstället är också normalt.

 

SÅRVÅRD

Såret måste hållas rent för att förebygga infektion. Bada därför dagligen pojken genom att använda 1-2 matskedar salt i badet. Rengör med rinnande vatten om området är smutsigt. Sätt vaselin på huvudet av penis vid varje blöjbyte till cylindern faller av. Det rekommenderas även att man dagligen applicerar medicinsk honung (Manuka honung) på sårranden.

 

SMÄRTA

Ibland har barnet ont det första dygnet eller två, därför rekommenderar vi smärtlindring (vanligtvis paracetamol) under de första 48 timmarna efter omskärelsen. Läs alltid instruktionerna på flaskan. Ibuprofen kan ges till barn över 3 månader. För vuxna rekommenderas Alvedon och Ipren i kombination fyra gånger dagligen den första veckan.

 

RINGSEPARATION

Plastcylindern faller av inom 14 dagar (i genomsnitt 7 dagar). Du måste kontakta oss om plastcylindern inte har fallit av inom 14 dagar.

 

SUTURBORTTAGNING

För större barn och vuxna gäller att suturerna ska sitta kvar i 10-12 dagar. De är självupplösliga så de behöver inte tas bort, önskas det ändå är det till vårdcentral man vänder sig.

 

KOMPLIKATIONER

Kontakta din vårdcentral eller barnakut vid komplikationer såsom:

  • Temperatur högre än 37C
  • Överdriven blödning
  • Extrem irritabilitet/otröstlighet
  • Svårighet att kissa
  • Tecken på infektion

RISKER

Som med alla operationer finns det risk för blödning. Risken är störst första dagen varefter risken minskar kraftigt. Det är normalt att observera lite blod på förbandet eller en blodfläck i blöjan, men om det finns en pågående blödning (sivande eller större blödning) måste du trycka på såret (kompression). Om det inte upphör inom några minuter ska du kontakta din vårdcentral eller barnakut. Infektioner är mycket sällsynta. Tecken på infektion är tilltagande svullnad, var, rodnad, värme, feber, påverkat allmäntillstånd, svårigheter att kissa. Om du misstänker infektion ska du kontakta din vårdcentral eller barnakut.

 

FÖRSIKTIGHETSÅTGÄRDER

För vuxna kan sjukskrivning krävas den första veckan och avhållsamhet från sexuell aktivitet de första 6 veckorna är rekommenderat. För de mindre ska avföring och orenheter på förbandet förhindras så gott det går, täck gärna operationsområdet med en torr servett inuti blöjan efter ingreppet. Se till att pojken kissar inom 8 timmar efter ingreppet.

 

BEGRAVD PENIS

Spädbarn bildar vid omkring 2-3 månaders ålder en fettkudde som riskerar att ”begrava” penis. Tryck i så fall fram förhuden varje dag så att penis inte döljs i fettkudden. Detta för att förhindra vidhäftningar (adherencer) mellan huden och ollonet. Du kan även förhindra att det klibbar ihop genom att regelbundet applicera en fet kräm mellan huden och kanten på ollonet. Detta i minst 2-3 månader efter ingreppet.