Praktisk Information

Omskärelsen

Icke-terapeutisk omskärelse hos oss sker på religiös, social eller kulturell bakgrund. Ibland sker omskärelse av medicinska skäl såsom vid trång förhud (fimosis) eller återkommande förhudsinfektion (balanit). Ofta kan dessa tillstånd hanteras med salvbehandling och antibiotika men när operation krävs av medicinska skäl försiggår den på sjukhus och utförs alltså inte på Klinik Khitan.

 

Våra läkare är certifierade och väl insatta i den forskning som finns på området. Det innebär att du/ din son kommer bli omskuren enligt högsta standard och rekommendationer från Värdlshälsoorganisationen (WHO), Styrelsen for patientsikkerhed (Danmark) och Inspektionen för Vård och Omsorg (IVO).

 

Vi inleder alltid med bedövningsspray och en dorsal penisnervblockad som ger säker och effektiv smärtlindring. Själva bedövningen tar mindre än 30 sekunder men efter bedövningen måste vi vänta i 5-10 minuter innan omskärelsen kan påbörjas för att säkerställa att bedövningen uppnått optimal effekt. Under tiden kan det ibland vara befogat att lugna barnet genom amning/ flaska.

 

På större barn utförs omskärelsen med en så kallad Mogensklämma. På ungdomar och vuxna krävs regelrätt kirurgisk omskärelse där förhuden avlägsnas med hjälp av en Kochertång och skalpell eller diatermi/ kauterisering om inte Mogensklämma i rätt storlek finns tillgänglig. Vid dessa ingrepp sutureras ofta med tråd efteråt och såret packas in i kompress.

 

På små barn sker omskärelsen med ringmetoden som är det säkraste och ofta estetiskt mest tilltalande på mindre pojkar. Sedan 1953 har denna metod utförts med en Plastibell-ring. Vi utför ingreppet med den nyare och säkrare Circumplast-cylindern som blev FDA godkänd 2015. Ingreppet går då till på så vis att en knuta knyts runt cylindern och förhuden i nivå med ollonkanten eller strax under den. Därefter klipps ofta överflödig förhud bort och cylindern lämnas alltid kvar för att falla av inom två veckor. Ingreppet tar ungefär från 10-20 minuter. Se nedanstående illustration för ingreppets huvudsteg.